måndag 8 mars 2010

varken fine eller fun


trendseminarium.

redan epitetet gör mig skeptisk. rätta mig om jag har fel men så fort man har satt etikettet trend på någonting så är det väl liksom lite för sent? då är det väl inte så himla trendigt längre? trots detta har två herrar i över medelåldern bestämt sig att inta scenen och prata om det här, på kvinnodagen bör tilläggas. och dom pratar. dom pratar och pratar om råvaror med ursprung, om att gräva där man står och om hemmakänsla på krogen. det är faktiskt typ det dom pratar om i 90 minuter i olika meningsbyggnader. tröttsamt - ja. trendigt - nej.

dom pratar om gårdagens fine-dining och morgondagens fun-dining, jag undrar om det ena måste utesluta det andra? dom tar upp en joker på scenen, ännu en man om dock i lite yngre tappning med rutig kavaj och röda byxor. han är tydligen nybliven chefredaktör på "mat och vänner" och pratar om nya süpertrendiga, hemliga restauranger som finns i meatpack i NYC. sous chefer från krogar runt omkring som samlas i ett kök efter stängning och brassar käk för en utvald skara som vill äta vid 01 på natten. trendigt.

sen kommer också ett skärpningens finger för själva presentationen, en powerpoint med diagram och meningar som samtidigt sägs i mickrofonen. jag är lesdsen men det tillför föga. inte heller någon interaktion med publiken, här sitter sveriges mest matnördiga, pålästa och kunniga i ett rum och det står två gubbar på scenen och serverar plattetyder på förra årets porslin. synd.

till slut kommer rené från noma i köpenhamn och sprider lite inspiration i lokalen. kanske för att han är dansk, kanske för att han har en tvåstjärnig krog eller för att han har förkläde på sig. han berättar iallfall hur han hela tiden utmanar sin personal i köket att presentera nya idéer för att inget i jobbet ska bli mekaninskt. skalar man morötter får man tänka ut nåt man kan göra med skalet istället för att fundera på semesterplaner och hur tråkigt det är att skala rovor.
bra där.

sen var det gala med prisutdelning till krogar som gjort bra ifrån sig. bland dom stora drakarna var det några som väckte mer intresse. priset "värt en resa" fick fäviken magasinet, 15 km utanför åre med plats för 12 personer. den smålänska kolonin som drivs av tommy myllymäkki tog hem pris som årets stjärnskott, även det ett ställe man blir sugen på att besöka.

efter fyra timmars matminglande släpar jag mitt kritiska ass hem till söder och steker blodpudding. svensk gastronomi à la fröken paulsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar