torsdag 28 januari 2010

styckdetaljer och troféfruar


årets fest, årets spänning, årets kock.
nu är det klart och det blev göteborg den här gången. gustav trägårdh från stjärnkrogen basement. har inte så mycket att säga om vinnaren, det var ju inte som att vi arma pressmänniskor fick smaka på maten men han såg kopiöst glad ut och det är ju alltid härligt. dagen i övrigt var seminarium och mingel in absurdum. här gäller det att synas och höras om man är eller vill vara nån i matbranschen. jag har inga problem med något dera och fick idag extra hjälp av att tryckeriet som gjort min bok var sponsor och hade med sig boken i sin monter. tack för det alfaprint.

temat på tävlingen i år var resursklokt. man uppmanar här att resursa både med råvarorna och sina kunskaper när det gäller tillagning och teknik. rentungan som huvudråvara fick symbolisera tanken med att använda alla delar på djuret, såsom krogarna på stan redan hajat för typ ett år sen. man kan inte läsa en meny utan kinder och svansar och trynen nuförtiden. temat var självklart även fokus på seminariet som idag handlade om att ta vara på maten som blir över, vad man kan göra med avfall och den obligatioriska trendspaningen på vad vi pysslar med (som vi inte har märkt det själva). bästa talaren var överlägset den influgne zak pelaccio från new york, kock och resurskämpe. hans tal och entusiasm kommer att få ett alldeles eget inlägg, så bra var han.

i övrigt upptäckte jag idag att kock-fruar är väldigt lika fotbolls-fruar, om än i lite mer normal kroppshydda. dom är troget med och hejar och stöttar och blir glada när deras män vinner. samtidigt ser man i deras ögon hur de inser att de även får uppfostra barn nummer två helt själva nu när mannen ska ut och förverkliga sig själv på matscenen. så där står dom i klungor och vaggar med barn och magar i vädret. kvinnorna i kulisserna, kvinnorna bakom succén. dom som får höra hur fantastik mat deras män lagar och själva är dom glada om männen ens är hemma till middagen. nån dag i veckan.

på plussidan idag bjöd årets konditor på väldigt goda kakor och jag fick många nya idéer som komemr yttra sig i mitt liv och på min blogg.

nu, beckmansvenissage.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar