söndag 23 maj 2010

svensken - en rotsak


ett förlösande söndagsregn, jag tackar för det.

tänker mycket på skillnader mellan sverige och andra länder just nu, proffesionellt och privat. vad är det för skillnad på svensk matkultur och andra? vad har vi för förhållande till våra råvaror och ätande? vad tycker vi är fint och vad skäms vi över på våra tallrikar? kockarna jag pratar med hyllar alla våra rotfrukter och bär, den långa men hyfsat svala säsongen ger en intensiv smak. är det samma med oss människor?

gick igenom tanto igår vid skymningen. ett lapptäcke av engångsgrillar, filtar, skrän, människor som lever som om solen aldrig mer skulle gå upp. och jo, dom har ju rätt, man kan inte sitta i skuggan i sverige och ta det lite manana. nej, här måste man leva i kubik varje gång solen tittar fram, på sin höjd får vi tre intensiva bag-in-box månader och då allt är på allvar. nu ska vi leva, vi måste lagra nu för vi ska leva på minnena av det hela vintern.

vi är som rotfrukterna. vi samlar på oss smak under sommaren för att räcka till när tjälen sätter in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar