måndag 24 maj 2010

patriot som aldrig förr



Jag hittar en ny bok av den ständigt hungriga Jamie Oliver, ”Jamie does…”. En reseskildring med recept från Spanien, Frankrike, Marocco, Grekland och hoppla, Sverige! Han ägnar vårt lilla oansenliga land i norr ett 50 sidor långt kapitel och det är inget annat än lovsång. I förordet erkänner han att han väntat sig de riktiga matupplevelserna av de sydligare länderna men avslutar meningen med

”Turns out that Sweden was the underdog that really kicked ass in this book”

Sedan är det recept på köttbullar, rödbetsgravad lax, inlagd sill och pytt i panna, alla med Jamies egen tolkning och twist. Och som sagt, det är genomgående hyllningar, som i ingressen till skagenröran som han säger är generös med citron och dill för att lätta upp majonäsen och resultatet är ”zingy and zippy in flavour”.

När jag läst klart kapitlet om mitt fosterland är det nära till en tår på kinden. Även om vissa åsikter känns aningen sötade kan jag inte motstå att vara kopiöst stolt över matskatten som Svea rike tillhandahåller. En riktig boost för självförtroendet, helt plötsligt känns det fullkompligt möjligt att bli ett matland i världklass. Och det bara med våra gamla vanliga husmasklassiker, toast skagen är ju för jäkla gott egentligen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar